Friday, May 31, 2013

TERINGAT SATU KISAHSalam sayang semua. Bagaimana kehidupan para pembaca setia omelan Sarah disini? Baik? Sihat? Alhamdulillah.

Baiklah. Sarah tidak mahu introduksi panjang lebar kerana tajuk entri Sarah kali ini sedikit kasar kerana menyentuh sensitiviti rakyat Malaysia yang begitu kuat 'menyatakan' 1Malaysia.

Nampak tak gambar yang Sarah sertakan sekali bersama entri ini? Ya, bersifat racist bukan? Jadi, dimana bermulanya semua ini? Siapa yang perlu dipersalahkan dalam masalah sebegini? Eh, tak baik cik Sarah. Entah-entah ada orang sengaja mereka cerita untuk membakar suasana... Baiklah, Sarah lebih suka bersikap positif, mungkin benar ada yang mereka cerita sebegini. Tetapi dalam pada itu, mungkinkah perkara yang diuar-uarkan ini benar-benar berlaku, bagaimana pula ya?

Baiklah, sekarang Sarah ingin bercerita akan kisah yang pernah berlaku. Menyakitkan telinga bila mendengar dan menyakitkan mata apabila melihat. Sebelum Sarah bekerja dengan syarikat yang sekarang ini, Sarah pernah bekerja di sebuah syarikat milik penuh bangsa tionghua di salah sebuah daerah di dalam Johor. Syarikat yang kepunyaan bangsa tionghua, sudah tentu 'top management' semua dari kalangan mereka juga, sudah tentu semua orang tahu akan itu. Dan ada satu hari apabila salah seorang Pengurus ini memerlukan barang dari kilang dengan kadar segera kerana ada pelanggan menanti, maka perlulah ikut prosedur meskipun prosedur biasa memakan masa dalam 2-3 jam untuk membolehkannya membawa barang tersebut untuk pelanggannya. Akan tetapi sewaktu dia meminta salah seorang kerani untuk segera menyiapkan segala dokumen yang diperlukan untuk dia, tibalah masalah yang mana bakal membuatkan 'sumpah seranahnya' begitu murah di mulutnya. Pasti ramai yang mengatakan kenapa kerani itu tidak buat segera seperti yang di pinta. Baiklah. Sepatutnya, sebagai seorang Pengurus, dia perlu berjumpa dengan pembantu dia minta dia uruskan segera kerana pada level kerani tiada kelulusan segera untuk meminta Pegawai Akaun untuk melepaskan dokumen mahupun invois. Jadi, memandangkan Sarah faham bahasa Mandarin dan sumpah seranahnya sememangnya menyakitkan hati. Antaranya berbunyi,

"BODOH PUNYA BETINA MELAYU, AKU NAK CEPAT BUKAN NAK DUDUK-DUDUK MAKAN ANGIN!"

dan ada lagi yang lain, tak perlu Sarah panjangkan kerana lebih menyakitkan hati apabila mendengarnya. Mungkin dia terlupa bahawa ada yang faham kata-katanya atau memang dia sengaja memang mahu Sarah mendengarnya sendiri.

Jadi, apa point Sarah nak tunjukkan disini? Baiklah. Tidak semua orang melalui apa yang pernah Sarah lalui ini. Manusia zaman kini lebih banyak bersifat pentingkan diri, terutama jika dimainkan kisah bangsa di telinganya. Perlulah berhati-hati, jangan sampai mereka bergelak ketawa melihat kebodohan kita itu. Dan sesungguhnya, walau tidak semuanya begitu, namun tetap ada yang racist seperti ini. Mungkin di mulut mereka mengatakan,

"EH, KENAPA NI RACIST MENGATA KAMI ORANG CINA! KENAPA AKHBAR SEKIAN-SEKIAN RACIST MENGATA KAMI ORANG CINA...BLA BLA BLA"

tetapi silakan selidiki dahulu setiap akhbar mereka, setiap tulisan mereka, setiap 'posting' mereka sebelum melulu menunding jari pada muka sendiri mengatakan diri sendiri racist. Banyak yang Sarah telah dengar, banyak yang Sarah telah lihat. Maka, setiap kali melihat bagaimana orang yang kerap dikutuk dicerca dan dihina, tetap mempertahankan orang yang mengutuk mencerca dan menghina mereka itu. Sedih memang sedih.

Akhir kata, maaf kerana kali ini entri Sarah berbaur perkauman. Sudah tidak tertanggung rasanya menyimpan rasa marah ini apabila melihat kebanyakkan orang Melayu dipergunakan oleh mereka dan kita masih tidak sedar. Dan yang paling sakit hati sekali, bangsa mereka boleh bersatu hati tanpa berpecah belah pun, sedangkan bangsa Melayu?Posted via Blogaway V4.6

No comments:

Post a Comment