Monday, December 20, 2010

Entri Pertama Setelah Lama Menyepi...

Salam sayang semua...MUAHHH...bak lagu dari penyanyi baru SUZANNE, huhuhu

Lama cik Sarah senget menyepi kan? Heheh... kekeringan idea sebenarnya. Entahlah, setiap kali Sarah log masuk ke dashboard untuk mengemaskini entri, pasti ada sahaja yang mengganggu tumpuan Sarah dan akhirnya Sarah terlupa langsung. Pun begitu, hati Sarah tetap meronta-ronta untuk menulis. Di kala sibuk di waktu puncak di siang hari, waktu itu begitu banyaknya idea mencurah-curah minta dikeluarkan. Tetapi, memandangkan tanggujawab Sarah yang banyak di tempat kerja memustahilkan Sarah untuk mencoretkannya di sini. Maka, tiada entri di bulan November yang lalu. Kasihan bukan? Ish ish ish

Oklah, Sarah tak mahu mengomel panjang-panjang. Cukuplah membebel yer... Cuma ini yang cik Sarah senget nak beritahu,


dan Sarah rindu pada semua teman-teman Sarah yang rajin mejenguk ke blog Sarah yang senget ini. Huhuhu... 

P/S: Insyallah lepas ni entri Sarah berisi yer...



Friday, October 29, 2010

Update Sarah: PENGESAHAN HALAL DARI JAKIM

Salam sayang buat pembaca setia yang menjengah ke ruang contengan cik Sarah senget ni. Maaf kerana lama tak update coretan. Kehidupan harian Sarah yang begitu sibuk membuatkan Sarah tidak berpeluang untuk mengintai waima sebentar sekalipun untuk menjengah ke ruangan entri baru... Alahaii... sayang betul kan...? :)

Baiklah, kali ini Sarah ingin berkongsi satu maklumat yang Sarah terima melalui email Sarah. Jadi entri kali ini ringkas sahaja, Sarah 'kopi-pes' je... sebab tu dapat buat satu entri ni, heheheh...

Apa-apa pun, ini serius. Bila berkaitan agama perlu kita berwaspada kerana setiap yang kita ambil dan dimasukkan ke dalam mulut itu akan menjadi darah daging. Sila baca petika dibawah ini untuk lebih faham apa yang Sarah ingin katakan.




Tolong sebarluaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita. Berikut adalah beberapa maklum balas

dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
· 1) McDonald
· 2) A&W
· 3) Secret Recipe

Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
· 1) Victoria Station
· 2) Kam Lun Ta
· 3) Lotus Family Restoran

Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :
· 1) San Francisco Steakhouse
· 2) Chicken Rice Shop
· 3) Kiwi Express

Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .
Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIMkecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada : i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja. ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda. iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua. iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan. v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami. Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya. JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .

4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.

6. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiadapapan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.


Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.

7. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

10. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut


P/S: Berbagai-bagai cabaran kita meskipun kita tinggal di sebuah negara yang merdeka and claimed to be an Islamic country. Sabar ajelah...


Monday, October 18, 2010

Are We Out Of Time, Yet?

Salam sayang semua...
Hurmm... Kali ni Sarah nak letak drama Grey's Anatomy yang baru sahaja Sarah tonton sebentar tadi. Sarah tertarik dengan situasi dalam episod ni, yang mana :

1. Kita berkesempatan untuk melakukan sesuatu, tapi tidak dilakukan kerana merasakan diri kita ada masa untuk melakukannya. Faham tak agaknya ayat Sarah ni ekk?

2. Betapa rasa kasih dan sayang itu boleh membuatkan seseorang itu melakukan sesuatu diluar jangkauan minda kita ini.

Oklah, Sarah cerita kemudian. Sila tonton dulu episod ini untuk faham isi kandungan entri Sarah ini.




Bagaimana rasanya agaknya bila berada di dalam situasi yang sedemikian ye? Berada di dalam bangunan yang setiap hari dimana kita mencari rezeki didalamnya tiba-tiba satu hari menjadi satu-satunya tempat yang paling mengancam nyawa? Pernah tak kita terfikir akan situasi sedemikian? Iye, bukan kita ni doktor pun. Tak perlulah nak bayangkan kerja kita di bidang perubatan pun, cuba bayangkan pejabat kita yang setiap hari perlu keluar masuk melalui security, lantas satu hari ada pulak bekas pekerja yang tidak puas hati dengan pihak pengurusan ingin membalas dendam dengan menembak sesiapa sahaja yang dia nampak di waktu itu. That person seems so harmless until he showed his gun. Secara automatiknya kita mula merasakan masa kita amat terhad kerana apa yang sepatutnya kita lakukan atau ungkapkan pada seseoran, tidak kita lakukan. Menyesalkah kita waktu itu? Entah, Sarah tak pasti.

Mungkin cik Sarah senget terlalu mendalami drama ini, ye... Sarah akui terlalu emosi menonton episod ini. Sarah kasihan pada lelaki yang marahkan Dr Sheppard itu, kerana dia tidak mampu menahan kesedihannya lalu menjadikan orang lain sasaran melepaskan kemarahannya itu. Dan bagi Meredith Grey pula, dia menangguhkan berita dia mengandung kepada suaminya Dr Sheppard. Dan insiden dia perlu melihat suaminya ditembak, erkk... Sarah rasa kalau Sarah dah pengsan agaknya kerana terlalu risau.... Haisss...

Sesungguhnya, kehidupan ini tidak selalunya indah. Warna warni di sepanjang perjalanannya yang membuatkannya cantik untuk dilihat dikemudian hari, di hari tua mungkin? Insyallah.

Sunday, October 17, 2010

One Good Information From My Email... Please Do Read This.


Dear friends,

You may want to let your wife, friends or maids know as well when they receive the gas cylinder from the vendor next time.
 
This is really very good information for all of us to remember.

Please check your household gas tank cylinder as soon as possible.

Knowing the uncouth characters we have to deal with, you should never be

surprised that they will continue to use old tanks, though they will also tell you

that they get their supplies in the tanks now sold to us. Insist on newer tanks! 
 
 
Do you know that LPG gas cylinders have expiry dates?
 
Expired LPG cylinders are not safe for use
and may cause accidents..
In this regard,
please be cautious at the time of
accepting any LPG cylinder
from your vendor.

Here is how we can check on
the expiry of LPG cylinders:

On one of three side stems of the cylinder,
the expiry date is coded alpha numerically
as follows:
A or B or C or D
and some two digit number following this,
e.g. D06.

The alphabets stand for quarters -
1. A for March (first quarter),
2. B for June (second quarter),
3. C for September (third quarter), &
4. D for December (fourth quarter).

The digits stand for the year till it is valid.
Hence D06 would mean December quarter of 2006.
Please return back the cylinder that you get with an expired date.
They are prone to leaks and other hazards
.
 




This second example of D13 allows the cylinder to be in use until December 2013.



Kindly pass this email
to everyone,
and create awareness
amongst  our friends and families
.


P/S: Seriously, Sarah tak tahu tentang nombor-nombor tersebut. Yang Sarah tahu bila gas memasak dah habis, bawa tong gas tu ke kedai, beli dan bawa balik rumah. Rupa-rupanya tong gas tu sendiri ada tarikh luput, Ya Allah, takutnya...
 

Tuesday, October 12, 2010

Seminit Sahaja Diperlukan...

Salam sayang semua...
Kali ni Sarah nak share sesuatu yang Sarah terima dari seorang teman,
hurmm...
memandangkan hari ni cik Sarah senget 'teramatlah rajinnya' nak men'forward'kan email,
jadi Sarah buat buat entri blog je...
ok kann...
Sekurang-kurangnya ramai dapat baca, tak terhad pada teman yang Sarah email sahaja.



Betapa besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 apabila dibawa ke masjid untuk disedekahkan;
tetapi betapa kecilnya kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan! 
Betapa lamanya melayani Allah selama lima belas minit namun 
betapa singkatnya kalau kita melihat filem. 
betapa sulitnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun 
betapa mudahnya kalau mengata atau mengumpat 
tanpa harus berfikir panjang-panjang. 
Betapa asyiknya apabila pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun 
kita mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa. 
Betapa sulitnya untuk membaca satu helai Al-qur'an tapi 
betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel atau majalah yang laris. 
Betapa beria-ia orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun 
lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid 

Betapa Mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun 
alangkah sulitnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa. 
Betapa sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu; namun 
betapa mudahnya menyesuaikan waktu dalam sekejap pada 
saat terakhir untuk event yang menyenangkan. 
Betapa sulitnya untuk mempelajari erti yang terkandung di dalam al qur'an; namun 
betapa mudahnya untuk mengulang-ulangi gosip yang sama kepada orang lain. 
Betapa mudahnya kita mempercayai apa yang dikatakan oleh surat khabar namun 
betapa kita meragui apa yang dikatakan oleh Kitab Suci Al-Quran. 
BetapaTakutnyakita apabila dipanggil Boss dan cepat-cepat menghadapnya namun 
betapa kita berani dan lamanya untuk menghadapNya saat kumandang azan bergema. 
Betapa setiap orang ingin masuk syurga seandainya tidak perlu untuk percaya atau berfikir,atau mengatakan apa-apa,atau berbuat apa-apa
Betapa kita dapat menyebarkan seribu 
kelucuan melalui e-mail, dan menyebarluaskannya dengan FORWARD seperti api; namun 
kalau ada e-mail yang isinya tentang Allah betapa seringnya kita ragu-ragu, enggan membukanya dan menyebarkannya,


P/S: Mari masa-masa ingat mengingati. :)

Monday, October 11, 2010

Ini Kes Degil ke, Kes Tak Nak Dikatakan 'Sissy'???

Aaa...

Salam sayang semua. Lama tak update blog cik Sarah senget ni kan? heheheh, kesibukan melanda di dalam kehidupan sehari-hari, nak buat macamana. Jangan marah ye.. :P



Jadi, kali ni Sarah nak cerita sikit tentang satu insiden berlaku ketika Sarah mahu keluar membeli barang di Ayer Hitam (kampung Umi Sarah,kawasan luar bandar tu). Sebaik kereta Sarah keluar dari simpang dan masuk ke jalan utama, belakang Sarah ada sebuah lori kecil berada betul-betul rapat di belakang kereta Sarah. Sarah dapat lihat bagaimana pemandu lori tu beriya-iya mencuba untuk memotong kereta Sarah waktu itu. Dan bila dia berkesempatan memotong, Sarah perhatikan dibelakangnya ada sebuah kereta Iswara sedan memandu betul-betul rapat dibelakang lori tersebut. Ok, Sarah mula rasa kurang senang dengan pemandangan sebegitu kerana tak mahu jadi saksi. Waktu tu, Sarah harap sangat-sangat kalau ada antara salah satu kenderaan tu membelok ke kanan masuk ke highway Plus. Dan Sarah dapat lihat Iswara tu bagi isyarat nak masuk ke kanan, dan serta merta waktu itu juga lori itu juga segera menghimpit ke kanan konon-kononnya hendak membelok masuk ke kanan juga. Sarah rasa mungkin tergesel sikit kedua-dua kenderaan tu sebab Sarah dapat lihat Iswara tu segera berhenti di waktu itu juga. Apa yang terjadi selepas tu? Sarah tak pasti kerana Sarah meneruskan perjalanan Sarah ke kedai berhampiran. Dari cermin pandang belakang Sarah dapat lihat pemandu kedua-kuda kenderaan telah turun dari kenderaan masing-masing dan mula berinteraksi sesama mereka, ish ish ish...

Dalam lebih kurang 30-45 min lepas Sarah selesai membeli barang segala, tiba masa untuk pulang semula ke rumah. Maknanya Sarah perlu melalui semula kawasan kejadian tadi, ye tak? Sarah dapat lihat, kedua-dua kenderaan tadi sudah pun berada di tepi jalan. Kedua-dua pemandu tersebut (bumiputera dan masih muda, darah tengah panas lah tu sebab masing-masing tak nak mengalah) kelihatan tidak mahu mengalah dalam perbahasan tersebut. Meskipun ada peronda polis berada di situ. Teruk ke calarnya tu? Sarah perhatikan tak adalah calar pun bila tengok sekali imbas pada iswara tu. Lori? Ada orang kisah ke kalau lori ada calar sikit? Bukankah lori telah direka untuk kerja-kerja tahan lasak??? Entahlah, abaikan sahaja.

Jadi point yang Sarah nak ceritakan disini, betapa begitu sinonimnya mereka yang berperwatakkan kasar dengan istilah panas baran, degil(terutama bila perlu berdepan dengan lawan yang degil juga),dan paling utama tidak suka digelar lemah... Hmm... Janganlah marah Sarah ye, ini pemerhatian Sarah untuk mereka yang mempunyai watak kasar, tak kira lelaki mahupun perempuan. Bila dah kasar secara automatiknya sikap-sikap yang Sarah nyatakan tadi mesti ada pada mereka. Dan bila dah semua sifat-sifat negatif itu berada dalam diri, maka itulah yang menjadikan kebanyakkan mereka ini digelar samseng jalan, kot...? Agaknya. Cik Sarah senget pun tak berapa pasti sebab cik Sarah tidak pernah berkawan rapat dengan mereka yang berperwatakkan kasar ini, kerana Sarah jenis mudah terasa hati jika terlebih melawak dengan kata-kata yang kasar, huhuhu...

Macamana nak hadapi dengan jenis orang-orang yang sebegini? Any ideas?



P/S: Sarah tak suka gaduh-gaduh. Kalau rasa macam hebat sangat memandu tu, silalah potong kereta Sarah. Tolong jangan ikut rapat-rapat di belakang Sarah ye...

Sunday, October 3, 2010

Devil (2010) CAM x264-Jucified




Haaa...
baru siap download movie DEVIL nie, tengah tunggu extracting file sekejap.
Sambil tu Sarah update sikit blog nieh, heheh

Nak kongsi kat mana Sarah download, sila copy paste link yang Sarah post di bawah ye...

1. http://www.filesonic.com/file/22715029/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part1.rar
2. http://www.filesonic.com/file/22715037/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part2.rar
3. http://www.filesonic.com/file/22715067/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part3.rar
4. http://www.filesonic.com/file/22714967/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part4.rar

Tadi masa Sarah download link ke-4 tu, dah kena delete, jadi Sarah guna alternatif link lain,

http://www.fileserve.com/file/dyb3t9Y/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part1.rar
http://www.fileserve.com/file/vBHnxKB/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part2.rar
http://www.fileserve.com/file/D28sBuK/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part3.rar
http://www.fileserve.com/file/KBvrqGy/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part4.rar

http://hotfile.com/dl/73340494/3dd1db5/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/73340496/e5fe9f1/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/73340498/25f03d7/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/73340500/2cd131a/Devil.2010.CAM.x264-Jucified.part4.rar.html

Yang mana-mana pun boleh. Jadi, siapa yang rasa-rasa rajin nak download tu, silalah.
Gambar? Tak pasti lagi...
Eh, kejap kejap...
Haa... Ni opinion Sarah ye... V:6, A:7

Nak kata cantik sangatpun tak jugaklah yer...
Cuma oklah kott...

P/S:Lupa lak nak pesan, Sarah try open movie ni dengan DivX Player...Best...*wink wink*

Knight & Day... Comelnyaaa...


Salam sayang kepada semua...
Hurmm... lama tak update blog ni kan? Almaklumlah, cik Sarah senget ni semenjak dua menjak ni sibuk memanjang ye tak? Eh, iye ke? Heheh...Dah tolong jangan jawab ye... huhuhu


Sarah nak update movie comel yang Sarah baru tengok, Knight & Day. Iye, tahu... Movie dah lama. Nak buat cemana, Sarah baru sempat tengok, jadi tolong jangan 'kompelen' entri cik Sarah yang senget untuk kali ni yer...

Nak tahu kenapa Sarah kata comel movie nie? Sebab CAMARON DIAZ & TOM CRUISE. Aaaahhh... comel betul dua-dua. Suka Sarah tengok lakonan dua-dua pelakon ni. Suka tengok jer, bukan suka pelakonnyer yer... Ada beza tu... hahah

 "Here is you with me, without me... with me, without me... with me..."

Line dialog yang paling Sarah suka, a new pick-up line maybe? Tak tahu, tapi cara Roy Miller cakap tu, sounds really convincing. Dan kalau Sarahlah June, confirm pengsan time tu jugak. Tak payah drug lagi dah...hahahah...

Ohh, ye... Satu lagi, kelakar bila si June asyik kena 'drug' dengan si Roy.

Apa message dalam movie ni? Dari mata Sarah, adalah penting untuk ada rasa percaya terhadap orang yang kita ambil berat tu. Percaya pada kata-katanya, percaya pada perkara yang dilakukannya. Tapi kalau orang yang suka ambil kesempatan pulak? Hmmm... Jawapannya mudah, tinggalkan aje. Hahahah... senangnya jawapan wahai cik Sarah kita yang senget nie? Iye lah, nak jawapan comlicated pulak ke? Hishh... tak kuasa nak panjang-panjang elaborate jawapan.

P/S: Sedang sabar mendownload movie DEVIL. *wink wink*

Monday, September 6, 2010

Apa Hebatnya Jika Seorang Bayi MEROKOK???!!!!!



Salam...

Kali ni Sarah ingin menyuarakan pandangan Sarah berkenaan merokok. Aik, cik Sarah... Nak berjinak-jinak dengan rokok pulak ke? Hissshhh... Ada pulak. Sarah nak bagi pandangan Sarah lah, ada pulak... hishhh...

Sebelum tu, mari baca dulu satu berita yang mana Sarah mahu kalian yang rajin berkunjung meninjau posting entri Sarah yang tidak seberapa ini faham apa yang Sarah nak bebel kali ni...


Indonesia's smoking toddler kicks habit
By Agence France-Presse, Updated: 9/2/2010

A two-year-old Indonesian boy who smoked about 40 cigarettes a day has kicked the habit after receiving intensive specialist care, a child welfare official said Thursday.

Ardi Rizal shocked the world when a video of him drawing heavily on cigarettes appeared on the Internet in May and drew attention to Indonesia's failure to regulate the tobacco industry.

"He has quit smoking and the most important thing is he doesn't ask for cigarettes anymore," national commission for child protection secretary-general Arist Merdeka Sirait told AFP.

Six months after his father gave him his first cigarette, the overweight boy was smoking two packs a day and threw violent tantrums if his addiction was not satisfied.

Accompanied by his mother, the boy left his village on Sumatra island in July to undergo treatment in the capital.

"He received psychosocial therapy for one month, during which therapists kept him busy with activities and encouraged him to play with kids of the same age," Sirait said.

"We diverted his addiction from cigarettes to playing."

Ardi's case has highlighted the tobacco industry's aggressive marketing to women and children in developing countries like Indonesia, where regulations are weak and many people do not know that smoking is dangerous.

Sirait said the government had given financial support to Ardi's parents, who were ignorant of smoking's dangers and used cigarettes to keep the toddler happy as they worked long hours at a street market.

"Ardi was very happy when he left Jakarta this morning as he has really missed his father in the village," Sirait said.

Cigarette consumption in the Southeast Asian archipelago of some 240 million people soared 47 percent in the 1990s, according to the World Health Organization.


Baiklah, dah baca dah? Jadi pandangan kalian bagaimana? Sakit hati tak bila baca bayi yang sepatutnya diberi cukup makan minum sahaja, tetapi pakej tersebut termasuk sekali dengan ROKOK??? Meskipun berita terkini ini mengatakan orang tuanya sedang berusaha untuk menghilangkan ketagihan anaknya itu terhadap nikotin, tetapi apa point sebenar mereka mengajarnya merokok in the first place??? Apa ada dalam minda ibubapa bayi ini ye? Anak yang masih bayi 'dijinakkan' dengan rokok seawal itu? Kenapa ye? Tak sabar nak tengok anak tu membesar ke? Itukah sebabnya orang tuanya mengajar anak itu merokok? Astaghfirullahalazimm... Terus terang Sarah katakan, sesungguhnya Sarah teramat marah sekarang apabila mendapat tahu ada orang tua yang mengajar anaknya sendiri untuk merokok. Siap boleh bagi orang ambil gambar, tunjukkan lagi akan 'kehebatan' bayi tersebut merokok berpuluh-puluh batang rokok sehari...!!! Bangga betul yee...!!! Bangga sebab anak tu dah boleh merokok persis seorang dewasa!!! Haisss...

Mungkin kalian akan mengatakan, takpelah...merokok aje tu. Lagi baik dari diorang dera anak sendiri ke, bunuh budak tu ke, atau jualkan anak tu ke... Haaa... Bagi Sarahlah kan, dari ajar anak tu merokok, baik jualkan sahaja dia bagi pada keluarga yang tak ada anak!!! Sekurang-kurangnya, keluarga yang beli bayi tu tahu menghargai budak tu dengan mengajarnya dan menjaganya dengan lebih baik. Ini, ajar merokok??? Dah tak ada perkara lain ke yang boleh diajar selain dari merokok tu??? Bukan menuju ke arah 'mendapatkan tempat VIP' untuk penyakit kronik ke namanya tu??? Bukan cuba nak membunuh ke namanya tu??? Sarah tak boleh nak terima jika katakan mungkin ibubapanya tiada pendidikan, tidak tahu bahaya kesihatan akibat merokok nieh... Serius! Tidakkah mereka berasa 'annoyed' dengan bau asap rokok? Dengan kotor abu rokok waima puntung rokok sekalipun???? Tidakkah mereka???? Sebab bagi Sarah, I REALLY CAN'T STAND PEOPLE WHO ARE SMOKERS! SERIOUSLY, I REALLY CAN'T!!! By the sight of anyone who started to hold a cigarettes, it really pissed me off, just like that in a zap...!!!

Waaaahhh... Marah betul ye cik Sarah kita? Memang marah. Hishh... Entah kenapa bila terbaca kisah berkaitan anak kecik atau bayi yang 'dianiaya' orang dewasa, Sarah rasa marah sangat sebab mereka masih kecil. Belum tahu menjaga diri sendiri, betapa mereka masih memerlukan orang dewasa untuk menjaga dan mengawasi mereka sebaiknya. Tetapi, apabila perkara sebaliknya yang berlaku seperti ini, rasanya kalau Sarah ada kuasa, ingin sahaja Sarah perintahkan supaya penjaga anak itu dilucutkan haknya dari menjadi penjaganya. Letak budak tu di rumah anak yatim atau rumah kebajikan lebih terjamin keselamatan dan kesihatannya.

Ok ok... Sarah dah tak mahu bebel lebih-lebih... Nanti lain pulak jadinya kalau melayankan rasa marah ni. Baik Sarah undurkan diri dulu. Pendek kata, jika elok budi perangai kita, eloklah budi anak itu. Jadi, seelok-eloknya tanamkanlah budi pekerti yang indah dan cantik dalam diri anak-anak tu, supaya kelak di kemudian hari mereka akan menghargai orang tuanya kerana membesarkannya dengan sempurna, tidak semestinya berharta dunia. Sekurang-kurangnya anak itu lah harta bekalannya di atas dunia hingga ke akhirat. Insyallah... (kan dah terselit pulak nasihat entah apa-apa entah...o_O)

Haisss...

P/S: Kan dah emo pagi-pagi nieh... Nasib baik Sarah dah ambil cuti. Nak decorate rumah nanti. Tapi kena update dulu blog senget Sarah nieh...



Saturday, September 4, 2010

Banyak Tugas Hari Ni, Letih...

Salam,

Hari ni Sarah terasa letih yang teramat sangat. Walaupun hari ni kerja Sarah ambil cuti setengah hari, but still banyak benda buat tadi. Fuhhh... Terasa macam sekerat dah badan ni pun ada.

Sarah keluar ofis tadi dalam jam 12.45pm-1.00pm. Bertolak cepat-cepat ke Kluang untuk ambil adik-adik Sarah kat Vokasional, adik-adik Sarah yang kembar tu lah. 10min-15min asyik sms, call tanya dah sampai mana.

The Twins: Along, kat mana dah tu? Lambatnya...

Sarah: Sabarlah, kereta banyak atas jalan ni. Sampai nanti Along call lah. <= jawapan mudah nak faham, right? Akan tetapi adik-adik Sarah tu, memang suka-suka hati dia buat-buat tak faham. Hishh... Tak pergi amik nanti baru padan muka...hahahah 

Dah amik budak-budak tu, melayan pulak pergi cari kasut raya diorang dulu. 

The Twins: Along, kitorang belum ada kasut lagi ni. Jom lah belikan kejap... <= sambil buat muka time nieh... Sabar ajelah Sarah... 

Sarah: Hmmm... <= intonasi konon-konon garanglah ni... 

Part yang letih tu, masuk satu kedai kasut tak berkenan. Masuk kedai lain pulak. Ya Allah... Rasanya nak aje Sarah 'sekeh' kepala sorang-sorang time tu, entah apa yang diorang cari agaknya. Semua tak berkenan. Mengalahkan orang perempuan bershopping. 

Melayankan karenah adik-adik Sarah tu tadi, dekat jam 5.00pm baru selesai. Sampai rumah Sarah lepak gila tadi. Ish ish ish... Nasib belum gila, kalau betul dah gila... Jawabnya Sarah dah merapu lagi dalam blog nieh... huhuhu :P



Wednesday, September 1, 2010

Kad Raya...



Salam sayang pada semua...

Waahhh... pejam celik pejam celik, dah tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan masuk bulan Syawal. Dalam bulan Syawal inilah kita dapat berkumpul dengan sanak saudara dekat jauh, yang jarang jumpa segala, tak pernah jumpa pun iya juga... Bertemu menghilang rindu dan memohon maaf dan ampun bagi setiap kelakuan dan perkataan. Dan tiba hari-hari sebelum hari tersebut, bagi yang tidak dapat melarikan diri dari tugasan mereka di ambang hari meriah tersebut, maka sibuklah setiap mereka mencari kad pengganti diri bagi mengungkapkan kata-kata ampun dan maaf kepada ahli keluarga yang tersayang, aaawwhhh... :) (* Sesungguhnya, kata-kata dalam kad lebih indah berbanding ungkapan yang keluar dari mulut kita, serius. Huhuhu ;P )

Sarah ingat lagi waktu sekolah dulu, sibuk mencari kad-kad raya nak bagi pada kawan-kawan. Hahah, walhal kawan-kawan tu semua selalu jumpa kat sekolah. Malahan habis cuti raya pun nanti jumpa juga kat sekolah. Betapa lainnya minda waktu sekolah dulukan? Tiba waktu nak habis bulan ramadan je, mulalah sibuk mencari kad, siap kira budget nak beli berapa keping, kawan-kawan ada berapa ramai, lepas tu siap sanggup bersengkang mata nak siapkan tulis ucapan entah apa-apa kat dalam kad tu (yang pasti setiap satu mesti berbeza dari yang lain, tak boleh sama. Betapa kreatifnya zaman muda-muda dulu, ahaks...).


Betapa berbezanya Sarah mengingati kawan-kawan Sarah dalam menyambut Syawal bakal menjelang. Dulu waktu sekolah, rajin mencari ke kedai-kedai untuk kad raya pelbagai jenis, pelbagai bentuk, pelbagai corak. Semata-mata untuk diberikan kepada kawan-kawan. Sanggup pulak bersengkang mata malam-malam untuk menulis ucapan sekreatif mungkin bagi setiap kad, supaya setiap kad itu ucapannya berbeza antara satu dengan lain. Heheheh... rajinnya waktu budak-budak dulu. Ish ish ish... :P Sekarang ni, bila Sarah lalu kedai-kedai yang ada menjual kad raya, Sarah tengokkan sahaja. Ermm... Nak beli, tapi berfikir "NAK POS BAGI KAT SIAPA? SEMUANYA ONLINE DENGAN SMS JE SEKARANG. SAUDARA MARA PUN NANTI JUMPA, BUKAN TAK JUMPA PUN. CUTI LAMA." Malah, Sarah rasa kalau dah beli nak kena tulis pulak. Ayat pun nak kena elok juga bila nak menulis kad raya tu terutama sekali apabila nak bagi pada saudara jauh. Takkan nak tulis 'cincai-cincai' kan? Masa tu... Hurmm... Sekarang baru terasa masa itu teramatlah mahalnya jika nak buat perkara yang sebegitu. Lainnya rasa zaman muda dengan rasa zaman dewasa nie, eheheh...

Errr... cik Sarah dah mula nak merepek pulak dah. Uhuks, sebelum merepek yang bukan-bukan lagi, baik Sarah stop dulu. Sebelum tu, Sarah nak ucapkan Salam Aidilfitri buat semua teman-teman Sarah, tak kira dekat, jauh, online, offline, tingkat atas, tingkat bawah ofis, dan semua yang mengenali diri Sarah ni (cewah, ucapan budget macam artis glamer pulak, eheheheh). Maaflah kiranya ada terkasar bahasa, tersilap kata dan sebagainya. Maaf zahir batin. :)

P/S: Raya kali ni, tahun ke-3 tanpa arwah ayah. Rindu arwah. Kalau arwah masih ada, dialah yang paling sibuk buat planning nak beraya kat kampungnya di Kelantan. Al-Fatihah buat Ayah. Rindu Ayah.




Tuesday, August 24, 2010

Tahajjud Cinta dari Dato' Siti untuk semua...

Ahh...

Layan lagu dari Dato' Siti ni sekejap,
sungguh indah lirik lagu TAHAJJUD CINTA ni...


Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud



Monday, August 23, 2010

CINA BUTA



Salam sayang semua...

Hurmm... Prestasi blogging merundum sedikit di bulan Ramadan ni. Almaklumlah, sibuk sikit. Ahaaa... Dah baca topik kan? Ini bukan kisah tentang seorang cina yang buta ye. Mesti tertanya-tanya kenapa boleh terfikirkan isu ni, kan? Seperti biasa jika bukan perkara ni yang berlaku di keliling Sarah la... Mana lagi Sarah nak ceduk idea nak buat entri dalam blog Sarah ni, huhuhu

Kak Shida: Sarah, husband akak nak jadi CINA BUTA lah Sarah...hishhh...sakit hati betullah.

Sarah: Errmmm... CINA BUTA (muka tengah nak ingatkan meaning CINA BUTA...owhhh...seorang lelaki perlu berkahwin dengan seorang wanita yang telah bercerai dengan suaminya dengan talak 3 bagi membolehkannya berkahwin kembali dengan suami asalnya tadi...<= correct me if i'm wrong ye... ;P) Kenapa pulak kak?

Kak Shida: Husband akak kata seorang kawan dia nak balik semula dengan bini dia. Dia nak bagi upah RM10k. (wah wah wah... banyak betul duit yee... Dah banyak macam tu kenapa tak cari perempuan lain je buat isteri?)

Ok, mati di situ perbualan kami, sebab bos dah panggil Sarah masa tu. Jadi tak dapat nak buat sesi soaljawab yang lebih intensif lagi dengan Kak Shida, orang HR kat pejabat Sarah tu. Malam tadi Sarah terfikirkan tentang kisah ni. Kisah dimana seorang lelaki yang pernah menceraikan isterinya, dengan talak yang maksimum kini ingin kembali bersama dengan bekas isterinya itu. Mengapa boleh jadi begitu ye?

Mungkin dia merasakan dia tak dapat mencari wanita lain setanding kesabaran bekas isterinya itu. Mungkin juga dia telah cuba mencari tetapi tiada yang serupa. Mungkin kerana anak-anak juga... Ermmm, mungkin juga. (Berapa banyak mungkin daa... heheheh). Ok, the point is yang Sarah ingin tekankan di sini, lelaki ini telah diberi peluang 3 kali sepanjang perkahwinannya. Itupun jika talak yang dijatuhkan ke atas isterinya itu 1 talak bagi setiap lafaz laa. Walau apapun sebab utama yang menyebabkan dia menjatuhkan talak itu, sepatutnya kewarasan dirinya sebagai seorang lelaki untuk menimbangkan segala aspek kehidupannya jika jatuh talak tersebut, perlu dikaji pro dan kontranya. Kerana sememangnya kuasa talak itu berada ditangan lelaki. Jika suka membuat keputusan tanpa menimbang baik buruknya, beginilah jadinya. Pendek kata, SESAL DAHULU PENDAPATAN, faham? Jadi, bila dah 'terhalang' terus antara dirinya dan bekas isterinya untuk rujuk semula, barulah terhegeh-hegeh mencari jalan agar bekas isterinya itu dapat dilepaskan dari boundaries itu. Sejujurnya, Sarah tidak setuju dengan kaedah CINA BUTA ini. Sebab, berkahwin semata-mata untuk menjadikan wanita yang mempunyai talak 3 itu supaya bebas semula.

Frankly speaking, Sarah pelik bagi mereka yang 'menyanggupkan diri' untuk menjadi CINA BUTA ini. Kerana duit...? Hurmm... in one word to describe these kind of people: MATA DUITAN. Jadi, apakah namanya perkahwinan sebegini? Semacam kahwin kontrak pun iya juga. Paling penting, kasihan pada wanita itu jika dia perlu berkahwin dengan mana-mana lelaki demi menjadikan dirinya keluar dari kongkongan talak 3 ini. Kemudian perlu melalui proses penceraian lagi. Sebenarnya apakah nilai wanita itu di mata lelaki yang menceraikan isterinya dengan talak 3 ini, kemudian mengupah lelaki lain untuk berkahwin dengan bekas isterinya agar dia dapat kembali dengannya di kemudian hari? Itu pun kalau lelaki yang diupah itu mahu menceraikan wanita itu, jika dia menuntut sejumlah wang lagi, bagaimana??? Bagi yang berduit mungkin tiada masalah. Namun, bila adanya unsur duit dalam masalah sebegini sesungguhnya ianya amat kejam terhadap wanita pada mata Sarah. Tiada nilai kemanusiaan langsung! Tiada perasaan! Ewahh... Ter'emo' pulak, maaf ye...

Seharusnya sebagai manusia kita mempunyai rasa timbang rasa, bersyukur seadanya. Dan jika setiap yang kita miliki sering 'dirungutkan', dalam erti kata sering disesalkan, maka hasilnya akan amat mengecewakan. Maka adalah penting jika kita hidup secara bersederhana, jadi jika kesusahan menimpa, kita bersedia untuknya. Dan sekiranya Tuhan ingin memberi kesenangan pula, janganlah pula lupa bersyukur terhadapNya.

P/S: Hari ni terasa nak berbuka makan spegheti la... Huhuhu...