Thursday, March 7, 2013

TIDAK PERNAH TERLINTAS PUN

Salam sayang buat yang masih sudi singgah membaca omelan Sarah yang senget di ruangan bebelan kesayangan Sarah ini. Maaflah, kuantiti semakin berkurangan. Ketiadaan idea untuk menulis meskipun banyak topik yang sering berlegar-legar di kotak fikiran, namun ketiadaan inisiatif diri untuk menekan papan kekunci untuk memulakan ayat pertama membuatkan keadaan tersebut berlarutan. Fuhhh... Panjang betul mukadimah Sarah kali ini kann..? Skema sangat, betul tak? Hehehe... (Sila abaikan, memandangkan emosi sedang bercelaru dan tidak dapat dikenalpasti apakah punca sebenar :P )

Baiklah, kali ini Sarah ingin membebel tentang SESAL. Aik? Lain macam aje bunyi posting cik Sarah kita kali ini? Sedang mengalami rasa yang tersebut kah, cik Sarah ooiiii...? Mungkin ya, mungkin tidak. Terserah minda masing-masing untuk menilai bebelan Sarah ini. Kerana setiap orang punya fikiran masing-masing, jadi jika rasa topik ini membuang masa sahaja, dipersilakan.

" Awak tak menyesal ke berkawan dengan saya? "

Masih lagi Sarah ingat diajukan soalan tersebut oleh seorang teman baik Sarah, yang mana sehingga kini fikiran Sarah ini bingung memikirkan soalannya itu. Yalah, boleh bayangkan tak bagaimana kita begitu ikhlas berkawan dengan sesiapapun tanpa mengira rupa, agama maupun bangsa tiba-tiba diajukan persoalan begitu? Tidak pernah terlintas walau sebesar kuman pun, tetapi tiba-tiba soalan itu terkeluar dari mulutnya. Seolah-olah menunjukkan diri tidak yakin akan diri sendiri? Benarkah? Apa benarkah ada orang yang mempunyai perasaan sedemikian? Setelah bertahun-tahun kenal dan berkawan, kenal hati budi masing-masing bagaimana rupanya masih punya rasa sangsi begitu. Mengapa? Apa yang disorokkan dari pengetahuan? Serius Sarah bingung. Sebab apa? Sebab teman Sarah seorang ini Sarah kenal hitam putih sejarahnya semua, namun itu semua adalah kisah hidup masing-masing. Tidak perlu dinilai dari sejarah, tetapi tingkah laku di samping kita apakah seiring dengan sejarah dahulu atau semakin membaik. Betul tak?

Bohong jika Sarah katakan sepanjang hidup ini tidak pernah punya perasaan sesal itu. Sesal kerana kehidupan yang dijalani tidak seiring dengan harapan tersimpan. Benar, memang pernah ada sekelumit terselit rasa tersebut suatu masa dulu. Namun, perjalanan hidup yang penuh liku mendewasakan kita. Setiap kejadian ada hikmahnya. Jika diratap berterusan, pasti musnah jiwa halus didalam diri. Perlu diasah jiwa dengan mendekatkan diri padaNya, Dia yang maha mengetahui, telah tertulis setiap satu kisah untuk kita. Bergantung pada diri masing-masing untuk memastikan kisah kita setiap satunya menuju ke arah yang lebih baik dari dulu.

Berbalik pada soalan teman Sarah ini, jawapan untuk kamu,
(hanya jika dia ada membaca)

"Tidak. Tetapi adakah soalan itu untuk diri awak sebenarnya?"

No comments:

Post a Comment